Борисов: Нямаме нищо общо, това е сценарий за сваляне на

...
 
Борисов: Нямаме нищо общо, това е сценарий за сваляне на
Коментари Харесай

БСП иска разваляне на сделката за ЧЕЗ

  Борисов: Нямаме нищо общо, това е сюжет за събаряне на държавното управление
Българска социалистическа партия изиска да бъде спряна договорката за продажбата на ЧЕЗ, а министър председателят Бойко Борисов пък заподозря добре скърпен сюжети за събаряне на държавното управление. Скандалът с продажбата на най-голямото енергоразпределително сдружение у нас на българската компания „ Инерком “ доближи интернационалните размери.

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разгласи, че продажбата на ЕРП-то е следващият ущърб за националната сигурност и ползите на 3 млн. българи. „ Има отзиви, че прекъсването на договорката е допустимо. При разкриване на нова процедура страната би трябвало да взе участие на пазарен принцип на равно с други купувачи и да кандидатства за закупуването на ЧЕЗ “, съобщи соцлидерът.

От левицата внесоха в Народно събрание искане, като първа точка в съвещанието в сряда да бъде включено чуването на премиера Бойко Борисов по тематиката. Освен това от Българска социалистическа партия желаеха да бъде основана и анкетна комисия в Народно събрание, която да ревизира и обясни всички условия към договорката. Нинова изясни също, че е изискала отчета на ДАНС за проверката на приватизацията и е получила досието за продажбата на ЧЕЗ, което е част от него. „ Имаме досието за приватизацията на ЧЕЗ и то отпътува в прокуратурата с искане да стартира инспекцията на прехода с приватизацията на ЧЕЗ “, разгласи соцлидерът. Тя цитира обстоятелства от договорката, като напомни, че мажоритарният дял е приватизиран в мандата на Национална движение „Симеон Втори", а блокиращият пакет акции от 33% е продаден от първия кабинет на Борисов. Нинова напомни, че по времето на царя Министерски съвет приема тактика за приватизацията на ЕРП-то. „ Тя не е променяна и в нея написа, че 33% се резервират, с цел да може страната да има надзор над сдружението, както и за гаранция, че приватизираните сдружения ще упражняват активността си в синхрон с публичния интерес “, уточни тя и се обърна към Борисов с въпрос нарушил ли е тази тактика, като е продал остатъчния дял от 33%? „ Питам господин Борисов при какви услови е продаден ЧЕЗ? Има ли в договорите за продажба изискване, че купувачът ЧЕЗ, в случай че тръгне някой ден да си продава акциите, би трябвало да уведоми документално, авансово, с прецизен период – продавача – т.е. българската страна “, попита тя и добави, че казаното от Борисов, че не знае за продажбата, или е погрешно, или ЧЕЗ не са си изпълнили изискванията по контракта да уведомят авансово и документално страната, че ще продават.

В телефонен диалог пък министър председателят изиска от чешкия си сътрудник Андрей Бабиш на българските органи да бъде предоставена цялата информация по договорката за ЕРП-то. „ Информацията, която получих от чешкото държавното управление, съм я предал на госпожа Караянчева да я съобщи в секретно деловодство на Народно събрание “, изясни по-късно денем в Народното събрание Борисов. По думите му, това е един добре скърпен сюжети за свалянето на кабинета. „ Стигам до извода, че някой желае да повтори февруарските събития, единствено че под различен сюжети, само че със същите реализатори – отново ЧЕЗ, отново ток, отново популистки изявления.

 
 Бойко Борисов заподозря опозицията, че е задействала проект за събаряне на кабинета. Бойко Борисов заподозря опозицията, че е задействала проект за събаряне на кабинета. И се получава, че надали не аз или държавното управление участваме в някаква тъмна подмолна договорка. Не единствено че не участваме, само че нямаме и никакво въздействие или отношение “, съобщи той. По думите му, в получените документи попадат руско-грузински офшорки, както и съветски и български банки, а че български банки са изпращали писма за комфорт. „ Ще помоля шефът на Българска народна банка да ревизира какви са тези писма на банките, тъй че нашият банков контрол да се намеси с цялостна мощ “, закани се Борисов и добави, че сътрудниците му от ГЕРБ ще приготвят промени в Закона за енергетиката  (виж карето) . „ Този път оставки няма да има и давам обещание тези хора да ги разнищя до дъно. Използваха времето, когато знаят, че сме в чужбина и че сме ангажирани, и се пробваха да създадат тази работа. Така че ще вложим цялата мощ на страната да одобри, че нашата съпротива е алармирала и да се върнем и да създадем това, което е належащо. Няма да им дам да ни петнят репутацията и с сходни игрички “, безапелационен бе Борисов.
 

По-рано след среща на съдружния съвет в Министерски съвет стана ясно, че решението дали оставката на енергийния министър Теменужка Петкова да бъде призната се отсрочва за идващите дни, откакто бъде изяснена цялата информация по случая.

 

Президентът обмисля привикване на КСНС

 Президентът Румен Радев разяснява, че събира информация от институциите, с цел да реши дали да свика КСНС за договорката с ЧЕЗ. Той уточни, че към този момент е разговарял с шефовете на ДАНС и КФН.

Във връзка с това дали страната има механизъм да спре договорката, Радев изясни: „ За страдание страната се отхвърли умишлено от този механизъм през 2012 година, когато реши да се освободи от своето присъединяване в електроразпределителните сдружения “. По думите му, светкавичната оставка на министъра на енергетиката не завършва случая, а генерира повече въпроси. „ Явно става въпрос за скица за прикрито придобиване на сдружението “, сподели още президентът.

 

Движение за права и свободи: Предстои институциите да се произнесат

 Движение за права и свободи чакат органите и институциите да се произнесат за договорката за продажбата на ЧЕЗ и да ги срещнат с решенията си. „ Оттам нататък ние ще се произнесем “, разяснява ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ след съвещание на Централното оперативно бюро и ПГ на партията, което бе домакинствано от почетния водач на партията Ахмед Доган.

По думите му в случай че реакцията на институциите е закъсняла съгласно законите, тогава има забавяне, „ само че в случай че има оценка за закъсняла реакция съгласно нечии упования, това е друга тематика “, посочи Карадайъ. На съвещанието е коментирана и стабилността на страната. Според Карадайъ през последните няколко месеца властимащите генерират разнообразни типове кавги и даже спорове сред институциите. Ръководството на партията е разискало и идния семинар на 5 март за отворено ръководство, което е „ един тип подготовка за ръководството на страната “.

 

КЕВР ще следи за промяна в собствеността

КЕВР ще получи пълномощия да управлява енергоразпределителните сдружения и по връзки на смяна на капитала в тях. Това гласят незабавните промени в Закона за енергетиката, които възнамеряват ръководещите. По този метод страната ще получи опция да въздейства на сходни покупко-продажби като тази с продажбата на ЧЕЗ. Именно неналичието на такава опция бе изтъкната от КЕВР във вторник, когато комисията даде конференция по тематиката. „ Сделката не би трябвало да повлияе на цената на електрическата енергия “, бе единственото съответно нещо, което ръководителят на КЕВР Иван Иванов съумя през вчерашния ден да каже по тематиката. „ Надзорният съвет на ЧЕЗ Груп в Прага утвърди контракта с „ Инерком “ и договорът бе подписан с определения покупател, само че до момента в който договорката стане факт, ще минат още няколко месеца, изясни пък мениджърът на ЧЕЗ за България Карел Крал. По думите му, малко евентуално е договорката да се разпадне, защото няма аргументи Комисия за защита на конкуренцията да не я утвърди.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР